Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin vyzval Státní dumu k budování silného Ruska. Rozpory budou, ale osud země je důležitější

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval novou Státní dumu k budování silného Ruska, ale bez "velmocenských podtónů". Dále poznamenal, že v parlamentu vždy budou rozpory, ale odpovědnost za osud země je důležitější než jakékoliv ambice.

Připomněl také výrok carského premiéra Pjotra Stolypina o povinnosti spojit síly kvůli naplnění historického práva a povinnosti Ruska být silným.

"Nikdy nevkládáme do pojmu být silným nějaké velmocenské podtóny. Nikomu nikdy nic nevnucujeme, ani se to nechystáme dělat. Síla Ruska tkví uvnitř nás samých. Je v našem lidu a v našich lidech, v našich tradicích, kultuře, naší ekonomice," prohlásil Putin.

Vybídl poslance k odstranění zákonodárných překážek bránících přílivu investic a vyspělých technologií. Požádal také zákonodárce o finanční zabezpečení prioritních hospodářských a sociálních projektů a přislíbil nové zákony na podporu podnikání, a to včetně zákona chránícího podnikatele před nepoctivými příslušníky justičních orgánů.

Nejbohatším členem nové dumy je podle listu RBK archangelský poslanec Jednotného Ruska, stavební podnikatel Andrej Palkin, který se v majetkovém přiznání pochlubil loňským příjmem ve výši 1,5 miliardy rublů (asi 580 milionů Kč), jakož i 59 byty.

Vládnoucí strana Jednotné Rusko má v nové dumě s 343 ze 450 mandátů ústavní většinu, 42 mandátů mají komunisté, 39 nacionalisté a 23 patří menší prokremelské straně Spravedlivé Rusko. Dva poslanci reprezentují nacionalistické uskupení Vlast a pravicovou stranu Občanská platforma, jeden je nezávislý.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy