Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Izraele dorazila delegace trestního soudu. Prošetří stát kvůli válečným zločinům

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Do Izraele dnes dorazila delegace Mezinárodního trestního soudu (ICC). Prošetřuje činy Izraele na Západním břehu Jordánu a za války v Pásmu Gazy.

Palestinci loni dodali soudu podklady, které podle nich mají být dostatečné pro stíhání Izraele za válečné zločiny. ICC vede vlastní vyšetřování a má rozhodnout, zda má dostatek důkazů k zahájení stíhání. Palestina se k ICC připojila loni, Izrael členem není. Izrael sice Palestinu nepovažuje za stát, ale Valné shromáždění OSN v roce 2012 povýšilo Palestině status z pozorovatelské entity na nečlenský stát.

Delegace prokurátorky ICC Fatou Bensoudaové se zdrží pět dní a ICC oznámil, že se jeho pracovníci nebudou podílet na sběru důkazů. Smyslem návštěvy je vysvětlit Izraelcům a Palestincům práci soudu a jeho povinnosti. K návštěvě delegace ICC dal souhlas premiér Benjamin Netanjahu.

Konflikt v Pásmu Gazy si v roce 2014 vyžádal na palestinské straně přes 2000 obětí a jeho vyšetřováním se zabývala i OSN. Konstatovala, že se obě strany dopustily činů, které mohou být kvalifikovány jako válečné zločiny.

Izrael trvá na své původní pozici, podle níž "ICC není oprávněn zabývat se palestinskou žádostí o stíhání Izraele, jelikož Palestina není stát a protože izraelský soudní systém je nezávislý a schopný řešit stížnosti na spáchání válečných zločinů sám".

Témata:  ICC Izrael Palestina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy