Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guterres jako šéf OSN? Členové rady bezpečnosti jeho kandidaturu nevetovali

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - V dnešním šestém kole předběžného tajného hlasování o tom, kdo se stane novým šéfem OSN žádný ze stálých členů Rady bezpečnosti nevetoval kandidaturu portugalského expremiér Antónia Guterrese. Podle pozorovatelů tak má funkci jistou.

Světová organizace by se na svém novém šéfovi měla shodnout do konce tohoto měsíce.

Aby byl nástupce nynějšího šéfa Pan Ki-muna Radou bezpečnosti doporučen ke schválení na schůzi Valného shromáždění, musí při tajném hlasování získat v patnáctičlenné radě alespoň devět hlasů a žádný ze stálých členů s právem veta ho nesmí odmítnout. Právo veta mají v radě USA, Británie, Francie, Rusko a Čína.

Za favorita na obsazení vrcholné funkce OSN dnes ve svém zpravodajství označila Guterrese i ruská státní agentura TASS.  "Doufáme, že (Guterres) bude zvolen jednomyslně," řekl ruský zástupce Vitalij Čurkin, který v říjnu Radě bezpečnosti předsedá. Prý portugalskému politikovi už ke zvolení blahopřál. Rusko přitom dosud trvalo na tom, aby nový šéf OSN pocházel z východní Evropy.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Rusko António Guterres

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy