Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dočká se Halab klidu? Armáda omezí nálety, opozice mluví o genocidě

Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Foto: YouTube

Damašek - Situace v Halabu by se mohla mírně zlepšit. Vrchní velení syrské armády dnes oznámilo, že omezí letecké údery na město, aby umožnilo ohroženým civilistům odejít.

Podle prohlášení, jež citovala syrská státní média, povstalci drží ve východním Halabu obyvatele města jako živé štíty. Omezení leteckých útoků civilistům umožní odejít do bezpečí. OSN odhaduje, že až polovina z 275.000 obyvatel východního Halabu chce kvůli nedostatku jídla odejít.

"Po úspěšných armádních operacích v Halabu a po přerušení všech zásobovacích tras teroristů se velení rozhodlo omezit počet leteckých a dělostřeleckých útoků na pozice teroristů," uvedlo armádní velení.

Halab je od roku 2012 rozdělen na vládní a opoziční část. Krátké příměří skončilo 19. září, od té doby tam přišlo o život 420 lidí.

Syrská opozice dnes oznámila, že na severu Halabu násilí dosáhlo "rozměrů genocidy". Povstalci, kteří mají části města pod kontrolou, ale prý pozice nevyklidí. Boje tak mohou trvat týdny i měsíce.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy