Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masové demonstrace se vyplatily: Úplný zákaz potratů v Polsku možná nebude

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Protesty Poláků proti zpřísnění už tak tvrdého protipotratového zákona se patrně vyplatily. Právní výbor polského parlamentu dnes večer novelu odmítl.

Proti změně tohoto právního předpisu přitom hlasovali i poslanci za vládnoucí konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS), která se doposud k návrhu stavěla příznivě.

O kontroverzním návrhu úpravy zákona bude zřejmě hlasovat ve čtvrtek celý parlament. Výsledek není jasný, přestože se proti schválení dokumentu v těchto dnech vyslovili vedoucí představitelé PiS, včetně premiérky Beaty Szydlové. V prvním čtení jej ale ve sněmovně podpořili právě poslanci a poslankyně PiS. Vládnoucí strana má většinu v obou komorách parlamentu.

"Chci říci velmi nahlas a jasně: vláda PiS nepracovala a nepracuje na žádném zákonu, který by změnil stávající předpisy," řekla premiérka a připomněla, že návrh byl parlamentu předložen jako občanská iniciativa.

Potraty by dle zpřísněného zákona byly zcela zakázány s jedinou výjimkou - v případě ohrožení života matky.

Témata:  Polsko potraty

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy