Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozba třetí světové války: Boj s Ruskem nebo Čínou bude smrtící a rychlý, zní z Washingtonu

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Washington – Není otázkou zda dojde ke třetí světové válce, ale kdy se tak stane. Právě to si myslí vysocí představitelé americké armády, kteří se sešli na konferenci ve Washingtonu. Kromě toho také poukazují, že v budoucím konfliktu budou hrát velkou roli technologie, proto je třeba vytvořit jednotné rozhraní, aby mohl voják bez velkého učení přecházet z ovládání vrtulníků do tanku či k ovládání dalších zbraní.

Americký novinář Bradley Peniston, který se zaměřuje se na téma bezpečnosti, pro server Defence One připomíná, že podle světových lídrů bude válčení v příštích desetiletích značně odlišné od toho, jak se válčilo ještě před 25 lety.

„Chcete-li si představit válku budoucnosti, vzpomeňte si nejprve na ty z dávné minulosti. na dělostřelectvo a obrovské vlny konvenčních nepřátelských sil. Pak to zrychlete a představte si pozemní válku akcelerovanou o umělou inteligenci, přesnou munici a lepší strategickou sféru, kde se vše pohybuje velkou rychlostí," popisuje novinář.

Podle vysoce postavených amerických vojenských zástupců je válka mezi národními státy „v určitém okamžiku v budoucnosti téměř zaručena", protože tyto „moderní národní státy jednají agresivně". „Koho vám to připomíná?Rusko?" ptal se na výročním zasedání Asociace americké armády ve Washingtonu generál Joseph Anderson.

„Konvenční konflikt v blízké budoucnosti bude velmi smrtelný a rychlý, a nebudeme mít k dispozici stopky," uvedl na konferenci generál William Hix. To by podle něj znamenalo, že před vypuknutím války dostane svět jen minimální upozornění a že nepřátelské síly budou zmobilizovány rychleji, než tomu bylo v nedávných protiteroristických operacích. Armáda proto podle něj musí najít způsoby, jak udržet svou připravenost na nejvyšší možné míře.

Čína a Rusko stále sází na masivní konvenční armády, které jsou stále ale více technologicky pokročilé – a tím nutí Pentagon uvažovat a připravit se na „násilí v takové míře, které americká armáda neviděla od doby Koreje," řekl Hix.

Budoucí zbraně a vybavení, které bude armáda využívat, pak podle odborníků, kteří se na konferenci sešli, bude potřebovat velmi intuitivní a známé ovládací prvky. V zápalu boje totiž musí být voják schopen se rychle naučit létat třeba se třemi druhy helikoptér, nebo přecházet od dělostřelby k řízení tanku.

Revoluční dopad pak prý bude mít především umělá inteligence a autonomní systémy. „Rychlost událostí pravděpodobně zatíží naše lidské schopnosti," řekl Hix. „Rychlost, s jakou mohou v daleké budoucnosti stroje rozhodovat, pravděpodobně přinese velkou výzvu pro naší schopnost vyrovnat se s tím, a vybudovat nový vztah mezi člověkem a strojem," dodal.

Témata:  válka U.S. ARMY

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy