Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci půjdou do táborů mimo EU? Z Libye zazněla ostrá slova

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vídeň - V Evropě v souvislosti s uprchlickou krizí už několikrát zazněl návrh, aby se migranti shromažďovali v táborech mimo území EU. Jednou z možností jsou i tábory v Libyi. Tato severoafrická země to ale vyloučila.

"Takový projekt by znamenal, že Evropská unie odmítá převzít svou odpovědnost a přenést ji na libyjská bedra," řekl dnes ministr zahraničí mezinárodně uznávané vlády v Libyi Muhammad Táhá Sijála.

Tato myšlenka je rovněž na "hony vzdálená realitě v terénu", vzhledem k tomu, že je Libye stále zmítána občanskou válkou, dodal Sijála, který se účastní jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni.

Politici některých evropských zemí, včetně Rakouska a Maďarska, chtějí podle AFP uzavřít s Libyí dohodu umožňující, aby se migranti, kteří již prošli jejím územím a dostali se do Evropy, mohli na její území vracet. Šlo by o podobnou dohodu, jaká byla uzavřena v březnu s Tureckem.

Od začátku roku odcestovalo do Evropy přes Středozemní moře přes 300.000 migrantů. Dalších 235.000 lidí se v Libyi k cestě do Itálie teprve chystá, uvedl na konci září vyslanec OSN v zemi Martin Kobler.

Témata:  Libye uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy