Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov si vyslechl kritiku kvůli bombardování Halabu, Rusko prý chce být u rezoluce pro OSN

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Šéf ruské diplomacie se dnes v Moskvě sešel se svým francouzským protějškem Jean-Markem Ayraultem. Jednali o situaci v Sýrii, především pak o dalším vývoji ve městě Halab.

Rusko chce spolupracovat na přípravě návrhu rezoluce, kterou pro Radu bezpečnosti OSN navrhuje Francie.

Ayrault dal v Moskvě najevo, že Francie je proti intenzivnímu bombardování Halabu. "Nic nemůže ospravedlnit tu palbu a tolik mrtvých," řekl francouzský šéfdiplomat. Rusko jako spojenec syrského režimu podle něj nemůže takovou situaci tolerovat. "Na zastavení palby není nikdy pozdě a to je důvod, proč jsem se rozhodl odjet do Moskvy," řekl Ayrault na tiskové konferenci.

K možnosti zavést proti Rusku sankce kvůli situaci v Sýrii, Lavrov řekl, že doufá, že převládne zdravý rozum, a ne přání vinit Rusko za všechno. Ministr také prohlásil, že protiraketové systémy S-300 a S-400, které má Rusko v Sýrii, mají čistě obranný účel a Rusko jimi nechce nikoho ohrozit.

Lavrov také podle agentury TASS řekl, že Sýrie souhlasila s otevřením humanitárního úřadu Evropské unie v Damašku. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v lednu požádala Prahu, aby u syrské vlády prověřila možnosti poskytování humanitární pomoci. Česko trvale zachovalo v Damašku úřad v čele s velvyslankyní i po vypuknutí občanské války v roce 2011. Český úřad na místě zastupuje mimo jiné americkou diplomacii.

Témata:  Sergej Lavrov Francie Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy