Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útoku německých sil NATO zemřelo v Afghánistánu 100 lidí. Rodiny na odškodnění nemají nárok

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Berlín - Pozůstalí obětí útoku NATO z roku 2009 v afghánském Kunduzu nemají od Německa nárok na odškodné. Rodiny u soudu argumentovaly tím, že nálet byl zásadní chybou v úsudku německých sil NATO.

Rozhodl o tom dnes Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe. Potvrdil tak předchozí verdikty německých soudů, které odmítly požadavek dvojice pozůstalých.

O náletu NATO na dvě cisterny s palivem ve městě Kunduz na severu Afghánistánu rozhodl před sedmi lety německý plukovník Georg Klein, který se domníval, že je bojovníci Talibanu mohou využít k teroristickému útoku.

Nálet, při němž zahynulo přes 100 lidí včetně mnoha desítek civilistů, vyvolal v Afghánistánu i zahraničí ostrou reakci. Tehdejší afghánský prezident Hamíd Karzáí prohlásil, že nálet byl zásadní chybou v úsudku německých sil NATO.

To si myslela i dvojice pozůstalých - otec dvou dětí, které při útoku zemřely, a žena, která při něm přišla o manžela. Od spolkové vlády požadovali dohromady odškodné 90.000 eur (2,4 milionu Kč).

Zákon týkající se úřední povinnosti se podle rozhodnutí Spolkového soudního dvora zveřejněného na internetu ovšem nedá aplikovat na nasazení německých vojáků v zahraničí. Navíc podle soudu plukovník Klein při rozhodnutí o útoku vyčerpal všechny možnosti, jak si udělat o situaci v místě obrázek. Nemohl prý vědět, že jsou na místě civilisté.

Témata:  Německo NATO (Severoatlantická aliance) Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy