Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zruší Ukrajina bezvízový styk s Ruskem? Poslanci se neshodnou

Ukrajina
Ukrajina
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Kyjev – Ukrajinský parlament čeká hlasování o otázce vízových vztahů s Ruskem, která je pro zemi velmi citlivá. Návrhy na zrušení bezvízového styku s Ruskem se v Kyjevě objevily už předloni na jaře po krymské anexi. Iniciativa se dostala znovu do parlamentu počátkem letošního října.

Volání protiruských radikálů po zavedení vízové povinnosti pro ruské občany našlo v jednokomorové sněmovně odezvu, i když silný je i tábor kritiků. Podle médií není vyloučeno, že se zrušení bezvízového styku na pořad jednání nedostane.

Stoupenci tohoto kroku považují za účinný trest pro Rusko, které podporuje východoukrajinské povstalce a anektovalo ukrajinský Krym. Kritici však upozorňují, že by se zavedení víz dotklo i mnoha Ukrajinců, kteří mají v Rusku příbuzné. Navíc by prý bylo počítat s ruskou odvetou.

Ministr zahraničí Pavlo Klimkin podle listu Ukrajinska pravda před zrušením bezvízového styku varoval a prohlásil, že zavedení víz pro Rusy by Ukrajinu poškodilo. Prezident Porošenko se k problému odmítá vyjádřit s tím, že jde o záležitost parlamentu.

Pro zrušení bezvízového styku jsou připraveny zvednout ruku frakce strany Vlast bývalé předsedkyně vlády Julije Tymošenkové, Lidové fronta expremiéra Arsenije Jaceňuka a západoukrajinská regionální strana Svépomoc. Proti je Opoziční blok, který sdružuje politiky blízké režimu svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Podle komentátorů tak hlasování bude záviset na prezidentské straně Blok Petra Porošenka, která ale jednotný názor nemá. Agentura Unian napsala, že hlučná debata poslanců bloku dnes vyústila v otevřenou roztržku, na jejímž konci bylo oznámeno, že strana jednotný názor nemá.

Témata:  Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy