Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vladimir Putin dnes slaví 64. narozeniny

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes nebude pořádat žádná veřejná vystoupení, slaví totiž 64. narozeniny. Šéf Kremlu je dříve většinou trávil v práci, v posledních letech se ale o narozeninách věnuje aktivnímu odpočinku.

"Prezident nemá naplánovaná nějaká veřejná vystoupení," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Budou mezinárodní hovory, gratulace prezidentovi, ale při tom se tak či jinak budou posuzovat nějaké zásadní otázky; hlavy států to vždy dělají, nikdy se neomezí jen na sváteční záležitosti," dodal mluvčí.

Na počest oslavence z mostu v New Yorku asi hodinu visel obří plakát s Putinovým vyobrazením a nápisem "mírotvůrce".

Putin si předloni vzal dovolenou a odletěl "daleko od civilizace" do sibiřské tajgy, loni oslavil třiašedesátiny na ledu olympijského stadionu v Soči s hokejkou v ruce - a nastřílel sedm gólů.

Nynější šestiletý mandát trojnásobného prezidenta Putina skončí v roce 2018. Podle ústavy se může ucházet o znovuzvolení, dosud však neprozradil, zda tak učiní.

"Dokázal světovému společenství, že je nesporným vůdcem země. Ve svém vlivu nemá obdobu - se všemi kladami i zápory," napsal internetový list Gazeta.ru. Připomněl, že státník má jak obdivovatele, kteří vyzdvihují Putinovy zásluhy, že se Rusko pozdvihlo z kolen, tak kritiky, kteří prezidentovi vytýkají, že se snaží vše kontrolovat a o všem rozhodovat.

Na Putinovy narozeniny byla v Moskvě před deseti lety zavražděna opoziční novinářka, kritička Kremlu a Kadyrova Anna Politkovská.

Témata:  Vladimír Putin Rusko New York

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy