Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec útoků v nákupních centrech? Islámský stát má zcela jiné plány

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Raqqa - Islámský stát sestavil další manuál pro potenciální džihádisty. V novém čísle svého časopisu Rumiyah útočníkům radí, aby se zaměřili na nové cíle, jak jsou aleje, lesy nebo klidné čtvrti měst. Měli by se prý pokusit zabít „přiměřený počet lidí“. Zprávu přinesl server Daily Mail.

Článek v časopisu pro teenagery vyzývá čtenáře, aby „překonali svou přehnanou přecitlivělost", která podle autorů textu není „omluvou pro opuštění džihádu". Radí jim také, jaké zbraně jsou k útokům nejvhodnější – doporučuje používat nože.

Tyto i další rady se objevují ve druhém vydání časopisu Rumiyah, který byl vydaný organizací Al-Hayat Media Centre. Útočníci by si prý své oběti měli vybírat náhodně na plážích, ulicích nebo v parcích. V prvním čísle vyzýval IS také k útokům na dospívající při mimoškolních aktivitách, na pouliční prodejce květin či na ty, kteří se před domem starají o svoje zahrádky.

Zatím poslední číslo magazínu se šíří prostřednictvím sociálních sítích ve formátu .pdf. Nějvhodnější zbraň k takovým útokům je vzhledem ke snadné dostupnosti nůž. „Člověk nemusí být vojenský expert nebo mistr bojového umění, nemusí vlastnit zbraň nebo pušku, aby mohl provést masakr, zabít a zranit několik nevěřící a terorizovat celý národ," vysvětlují džihádisté.

Nové stoupence instruují, aby prováděli brutální násilné činy. „Mnozí lidé jsou často hákliví při pomyšlení, že mají vrazit něco ostrého do jiné osoby," podotýkají. Tuto nechuť je ale podle nich třeba překonat.

„Výslovně nedoporučujeme používat kuchyňské nože. Jejich konstrukce není stavěná k tomu, aby vydržely silný úder při útoku a podřezání. Takovým problémovým nožům se vyhněte, protože mohou kvůli své špatné konstrukci zranit toho, kdo je používá," radí islamisté.

Magazín vydávaný v turečtině, němčině, francouzštině, indonéštině, ruštině, arabštině a ujgurštině je obsahově jednodušší a kratší než jiný známý časopis IS Dabiq.

Témata:  Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy