Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie bez placení z EU neodejde, hřímá Hollande

Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Velká Británie se v nedávném referendu rozhodla, že uskuteční brexit, tedy vystoupení z Evropské unie. Podle francouzského prezidenta Francoise Hollandea za to ale tvrdě zaplatí.

Francouzský prezident Francois Hollande požaduje "tvrdou variantu" brexitu, což by znamenalo odchod Británie z evropské zóny volného obchodu. S odvoláním na jeho projev v Institutu Jacquese Delorse v Paříži o tom informovala agentura Reuters.

"Británie chce opustit EU, ale nechce platit. To není možné," naštval se Hollande s tím, že Británie se sama rozhodla pro brexit. Podle něj dojde k tvrdé variantě odchodu. "Měli bychom vyhovět přání Britů odejít z EU, ale musíme být tvrdí, protože jinak zpochybníme samotné principy EU," apeloval Hollande.

Takzvaný "tvrdý brexit" předpokládá odchod Británie z evropské zóny volného obchodu a snížení úrovně vztahů s evropským společenstvím na základní obchodní smlouvy. To ale Británii výrazně poškodí. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová proto nedávno žádala vyjasnění postoje Británie ohledně jejího odchodu z EU.

Británie je ale neoblomná a z Unie se nadále chystá odejít. Tamní premiérka Theresa Mayová tento týden potvrdila, že do konce března příštího roku aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž se oficiálně spustí dvouletý proces jednání o odchodu z EU.

Mayová také nedávno odmítla možnost takzvaného "měkkého brexitu", který by podle ní prakticky znamenal pokračování členství Británie v unii, ačkoli v jiné formě. Upozornila ale, že "tvrdý brexit" by vedl k přerušení obchodních vztahů s kontinentální Evropou.

"Bude to dohoda mezi nezávislým, suverénním Spojeným královstvím a Evropskou unií," zdůraznila Mayová, která ve funkci po referendu o odchodu z Evropské unie nahradila premiéra Jamese Camerona.

Přesto se Mayová spolupráce s Unií vzdát nechce. Tvrdí, že státy musí nadále spolupracovat zejména v bezpečnostních otázkách. Spojené království se ale po brexitu stane plně suverénním státem, ve kterém budou platit pouze britské zákony.

Pro vystoupení Británie z EU se v referendu 23. června vyslovila těsná většina britských voličů. 

Témata:  Brexit François Hollande Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy