Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Al-Káida plánuje ničivé útoky v Evropě, zapojen i bin Ládinův syn

Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické sítě Al-Káida
Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické sítě Al-Káida
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Teroristická organizace Al-Káida chce provést v Evropě sérii teroristických útoků. V hledáčku má mimo jiné i Velkou Británii. Deníku The Times to prozradil britský ministr obrany Michael Fallon.

The Times s odvoláním na zdroj v britské vládě napsal, že "al-Kajdá v klidu obnovuje své síly", zatímco džihádisté z Islámského státu zažívají těžké porážky v Sýrii a Iráku.

Podle zdroje deníku "al-Kajdá vyčkává, až Evropě zasadí smrtící úder". Podle ministra ale představuje al-Káida "největší přímé ohrožení" bezpečnosti Británie i Evropy. Organizace podle něj nebyla zcela poražena a britské bezpečnostní složky jsou si této hrozby vědomy.

Odnož al-Káidy v Sýrii, Fronta an-Nusrat, která se nedávno přejmenovala na Džabhat Fath aš-sám, je na Západě považována za nejaktivnější teroristickou organizaci. Představitelé této skupiny jsou totiž prakticky všude a velmi aktivně pracují na plánech útoků. 

Britský deník také tvrdí, že Hamza bin Ládin, syn bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina, posiluje svůj vliv v této teroristické organizaci. Důkazem má být jeho četná videoposelství, která se objvují v uplynulých měsících.

Americké ministerstvo zahraničních věcí před nedávnem uvedlo, že má důvěryhodnou informaci, že Islámský stát, al-Kajdá a další teroristické organizace "nadále konspirují s cílem zaútočit na Evropu".

Jejich aktivity souvisí podle Spojených států i s návratem žoldáků bojujících v řadách Islámského státu ze Sýrie a Iráku do vlasti. Američané také tvrdí, že "všechny evropské země zranitelné".

Témata:  Al-Káida Hamza bin Ládin terorismus

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy