Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes zasedne RB OSN. Bude dnes hlasovat i o ruském návrhu rezoluce k Sýrii

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rada bezpečnosti OSN bude dnes hlasovat nejen o francouzském návrhu rezoluce o klidu zbraní a bezletové zóně v syrském Halabu, nýbrž i o protinávrhu, který v pátek večer SELČ předložilo Rusko.

Je přitom velmi pravděpodobné, že se obě rezoluce dočkají veta a Sýrie a obležený Halab kvůli hlubokému názorovému rozdělení mocností bude dál sužovat válečný konflikt.

Protinávrh, s nímž Rusko přišlo na poslední chvíli, západní stoupence rezoluce vypracované Francií zaskočil, napsala agentura AP. Někteří diplomaté to označili za brilantní tah Moskvy, protože tím přinutí západní mocnosti rovněž k vetu. Rusko tak nezůstane jediné v negativním světle jako někdo, kdo brání klidu zbraní v Sýrii.

Stálý představitel Ruska při OSN Vitalij Čurkin dal předem najevo, že francouzský text je pro Moskvu nepřijatelný, protože by ruská a syrská letadla musela zůstat na zemi, a bude ho tudíž muset vetovat. Na druhé straně je velice pravděpodobné, že západní mocnosti odmítnou ruský návrh, který se nezmiňuje o zastavení náletů v Halabu.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy