Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při těžkých bojích v Jemenu zemřel generál sil věrných prezidentovi

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - V bojích východně od jemenského hlavního města Saná byl v pátek zabit vysoký generál sil věrných vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na informace z obou stran konfliktu.

Mrtvým je generálmajor Abdal Šadádí, který velel třetímu jemenskému vojenskému okruhu se štábem ve městě Maríbu východně od Saná. Jde o nejvýznamnějšího představitele sil loajálních Hadímu, který byl zabit během již 19 měsíců trvající války v Jemenu, poznamenal Reuters.

Agentura Saba, řízená rebely, v pátek večer citovala vojenské zdroje povstalců, podle nichž dělostřelectvo zahájilo palbu na místo, kde byl předtím Šadádí lokalizován.

Saúdskoarabská televizní stanice Al-Arabíja dnes citovala z prohlášení Hadího vlády, v němž se uvádí, že generál Šadádí zemřel v nemocnici poté, co byl těžce zraněn v Maríbu.

Konflikt v Jemenu začal v březnu roku 2014, kdy šíitští povstalci obsadili metropoli Saná a začali zabírat další území na západě a jihu země. Během bojů přišlo o život na 9000 lidí.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy