Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslim a křesťan vydali nový překlad Koránu, zdůrazňuje paralely mezi náboženstvími

islám
islám
Foto: Pixabay

Washington – Muslim Safi Kaskas a křesťan David Hungerford začali před deseti lety pracovat na projektu organizace Bridges to Common Ground (Mosty ke společné řeči), která si klade za cíl zmírnit islamofobii mezi křesťany. Výsledkem je nový překlad Koránu, jenž zdůrazňuje paralely mezi oběma náboženstvími.

Při srovnání Bible a Koránu akademici narazili celkem na 3000 podobností, které jsou v textu záměrně vyznačeny, uvedl britský list The Independent.

„Napětí na Západě po 11. září je způsobeno strachem křesťanů z muslimů a Koránu," domnívá se Kaskas. „Doufáme, že náš překlad poskytne nastroj k usmíření mezi islámem a abrahámovskými náboženstvími, tedy křesťanstvím a judaismem. Jestliže máme zabránit ještě větší katastrofě, musíme pracovat na lepším porozumění mezi vírami," dodal.

Podle něj některé překlady Koránu vyvolaly mylný dojem, že je islám netolerantní k jinověrcům. Chyba prý vznikla nepřesnou interpretací posvátného textu.

„Doufáme, že díky tomuto novému překladu lidé pochopí, že mezi islámem a křesťanstvím sice existují rozdíly, ale zároveň jsou mezi nimi i ohromné spojitosti," doplnil Hungerford. Například Ježíš (arabsky Esa) je v Koránu zmíněn více než stokrát.

Témata:  Islám Koran náboženství

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy