Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Trumpa na dohled? Republikáni chtějí na poslední chvíli nového kandidáta

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Další z urážlivých výroků republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa rozpoutal ve straně silnou diskusi. Republikání zvažují, zda nevyslat měsíc před volbami do klání s demokratkou Hillary Clintonovou někoho jiného.

Skupina dárců finančně podporujících stranu podle agentury AP nabídla, že dá peníze na kampaň nového kandidáta. Trump vzápětí rázně odmítl, že by se kdy kandidatury vzdal. Ani většina členů republikánského výboru podle amerických médií změnu nepodporuje.

Trump, který se minulý týden dostal do potíží kvůli spekulacím médií o tom, že neplatí daně z příjmu, dnes sklidil bouři nevole za další ze série urážlivých výroků na adresu žen. Vůči jeho obscénním slovům o sexu s vdanou ženou, která pronesl na nově zveřejněném videozáznamu z roku 2005, se ohradili přední členové strany včetně šéfa výboru Reince Priebuse či předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana.

Někteří z republikánských členů Kongresu dnes uvedli, že stahují svou dříve deklarovanou podporu Trumpovi a část z nich se veřejně vyslovila pro hledání nového kandidáta. Většina členů řídícího republikánského výboru, který má podle stranických stanov možnost Trumpa jako vítěze primárek nahradit jiným prezidentským uchazečem, však o tom podle webu Politico.com nehodlá ani uvažovat.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy