Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump ve druhé debatě tvrdě zaútočil proti Clintonově a jejímu manželovi

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

St. Louis (USA) - Druhý televizní duel demokratky Hillary a republikána Donalda Trumpa se přenesl do velmi osobní roviny. Realitní magnát obvinil Billa Clintona ze sexuálních útoků a Hillary by kvůli e-mailové aféře poslal do vězení.

Podle předpokladů přišla hned na úvod debaty řeč na videonahrávku z roku 2005, na níž se Trump chlubí, že ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný. Republikánský kandidát v debatě odmítl, že by takové věci prováděl bez svolení těchto žen.

Clintonová uvedla, že videonahrávka s urážlivými komentáři o ženách přesně ukazuje, kdo Trump je. Trump naopak zaútočil na rodinu Clintonových, když prohlásil, že manžel Clintonové, exprezident Bill Clinton se k ženám choval mnohem hůř a skutečně je zneužíval. "U mne to jsou slova, u něj činy," řekl.

Poté Trump kritizoval Clintonovou kvůli tomu, že jako šéfka americké diplomacie používala osobní e-mail k pracovním účelům. "Pokud budu zvolen prezidentem, jmenuji zvláštního prokurátora k vyšetření Clintonové v této otázce," řekl Trump.

Clintonová zopakovala, že používání osobního e-mailu v úřadu byla chyba. Zdůraznila nicméně, že neexistují důkazy, že by to vedlo k úniku tajných informací z ministerstva.

V debatě, která se konala na Washingtonově univerzitě v St. Louis, kladli na rozdíl od první debaty otázky nejen moderátoři, ale také přítomní diváci. Debata začala v chladném ovzduší, na začátku si kandidáti ani nepodali ruce. Trump v průběhu diskuze označil Clintonovou nejen za lhářku, ale také za ďábla a tvrdil, že "chová v srdci obrovskou nenávist".

Až úplný závěr debaty přinesl smířlivější tón, když se jeden z diváků zeptal, co na sobě oba uchazeči navzájem respektují. Clintonová prohlásila, že respektuje Trumpovy děti, což její soupeř ocenil jako "velmi hezký kompliment". Trump zase vyzdvihl, že Clintonová je bojovnice, ačkoli on nesouhlasí s většinou toho, za co ona bojuje.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová Bill Clinton

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy