Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadržený Syřan v Německu měl kontakt na IS, tvrdí policie. V případu figuruje další uprchlík

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Saská policie se dnes vyjádřil ke kauze Syřana Džábira Bakra, který je podezřelý z příprav bombového útoku v Německu. Všechno nasvědčuje tomu, že měl kontakty na Islámský stát. V případu figuruje ještě další uprchlík.

"Postup a chování podezřelého mluví pro kontext IS," řekl na tiskové konferenci šéf saského kriminálního úřadu Jörg Michaelis. Informace, které saská policie od tajných služeb dostala, hovořily o tom, že Bakr připravoval atentát.

"Podle těchto informací Bakr na internetu hledal, jak vyrobit bombu a pořídil si příslušné látky. Museli jsme vycházet z toho, že je výbušnina - možná ve formě sebevražedné vesty - krátce před dokončením, nebo už je dokonce připravena k nasazení," podotkl také Michaelis.

I proto podle něj policie při sobotní akci v ulici Usti nad Labem ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici) postupovala obezřetně. V sobotu ráno se policistům Bakra ještě zajistit nepodařilo. Zatčen byl až v noci na dnešek v Lipsku.

"Bakr do Německa přišel v únoru 2015 a v červnu téhož roku dostal status uprchlíka," sdělil saský ministr vnitra Markus Ulbig. Uprchlický status obdržel také druhý podezřelý, který do Německa dorazil na konci loňského roku. Jde o Syřana (31), který měl v nájmu byt v Chemnitzu, v němž se našlo několik stovek gramů nebezpečné výbušniny.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy