Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začalo jednání o Sýrii. Opozice chce protiletadlové zbraně

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Rijád - V Saúdské Arábii dnes jednají zástupci komise (HNC), jež zahrnuje oponenty syrského režimu. Odpůrci režimu Bašára Asada vyjádřili lítost, že jejich oddíly nedostaly protiletadlové zbraně, aby mohly bojovat proti syrskému a ruskému letectvu. V Halabu se dál bojuje.

Asad a jeho spojenci podle nich provádějí politiku "spálené země". Politický dialog, který je nyní přerušen, používaly Damašek a Moskva podle HNC jenom k zastření "masakrů Syřanů".

Jeden z mluvčích HNC Sálim Muslát řekl, že opozice nečekala protiletadlové zbraně od americké administrativy, v níž končí prezident Barack Obama. "Počítáme s tím, že bratrské a spřátelené státy zruší embargo na dodávku moderních zbraní opozici," řekl.

Podle agentury AFP se ve Washingtonu debatuje o zbrojních dodávkách syrské opozici a někteří tamní představitelé nejsou proti tomu, aby moderní technologie opozici dodaly Saúdská Arábie a Katar. V dodávkách by mohly být přenosné protiletadlové zbraně.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes požádala o přístup do východního Halabu, kde je třeba pomoci ošetřovat raněné. Na místě je podle ní jenom 35 místních lékařů, kteří připadají na 275.000 obyvatel.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že dnes boje pokračovaly na frontě mezi západní a východní částí města. Podle místních koordinačních výborů povstalci bojují s armádou o přístup k největší vodárně města, která zásobuje až milion lidí.

Témata:  Sýrie Saúdská Arábie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy