Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové zjištění: Belgická policie mohla zabránit útokům v Paříži. Neudělala to

Policie Belgie
Policie Belgie
Foto: Collectorofinsignia

Brusel – Podle interní zprávy belgické policie, kterou se podařilo získat tamním médiím, k teroristickým útokům v Paříži nemuselo vůbec dojít. Na stole totiž měla spoustu informacích o možném napojení některých atentátníků na radikály. Kvůli nedostatku personálu ale zůstaly varovné signály bez většího povšimnutí.

Belgická policie podle zveřejněného materiálu promeškala hned 13 příležitosti k zastavení těch, kteří spáchali krvavé teroristické útoky v Paříži v listopadu 2015. Uniklou policejní zprávu zveřejnila v sobotu tamní média.

Deník De Tijd uvádí, že již v únoru 2015 měly úřady k dispozici telefonní záznamy spojující známé podezřelé z terorismu se Salahem Abdeslamem, údajně jediným dosud žijícím členem týmu džihádistů.

Tyto informace však nebyly kvůli nedostatku vyšetřovatelů zpracovány, cituje De Tijd z interní policejní zprávy.

Ze 13 zmeškaných šancí, které belgická policie měla k chycení některého z útočníků z Paříže, v šesti případech nebylo ke upracování podkladů dost zaměstnanců. Bez povšimnutí také až do tragédie zůstala žádost španělských úřadů, které chtěly více informací o Salahově starším bratrovi Brahimu Abdeslamovi, který v březnu loňského roku cestoval do Španělska.

Osm měsíců po této návštěvě se Brahim vyhodil do povětří v pařížské kavárně. Bratři Abdeslamovi, stejně jako několik dalších útočníků, pochází z drsné bruselské čtvrti Molenbeek. Salah Abdeslam byl také v kontaktu s několika džihádisty, kteří se přímo zapojili do bombových útoků v Bruselu 22. března 2016. K oběma útokům se posléze přihlásil Islámský stát.

Už dříve se objevily zprávy, že policie z Molenbeeku varovala „vyšší místa", že bratři Abdeslamovi byli zradikalizovani a že měli vazby na vůdce pařížských útočníků Abdelhamida Abaaouda, který byl již dříve známý jako důležitá figurka IS. Informace ale nikdy nebyla pořádně prověřena.

Některé detaily této zprávy již dříve unikly do médií, De Tijd však podotýká, že toto je poprvé, co se objevila komplexní analýza situace. Závěrečnou zprávou se nyní bude zabývat zvláštní komise belgického parlamentu, která má za úkol zlepšit odezvu země v souvislosti s teroriskými hrozbami.

Témata:  Belgie policie Belgie

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy