Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je zachráněn? Při debatě si získal znepřátelené republikány

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Mnoho republikánů přestalo během víkendu podporovat. Donadla Trumpa. Důvodem byla zveřejněná videonahrávka, na které se realitní magnát nevybíravě vyjadřuje o ženách. Nedělní duel s Hillary Clintonovou ale změnil situaci, píše agentura Reuters.

Pokud by se Trumpova kampaň v důsledku klesající podpory zhroutila, byl by na něj pravděpodobně zesílen tlak, aby svou kandidaturu ukončil. To se nestalo. Republikáni, kteří viděli, jak se jejich strana rozděluje, se opět potýkají se známým dilematem: buď se distancují od kandidáta, který ohrožuje těsný souboj prezidentských kandidátů, nebo ho budou podporovat v naději, že se dostane do Bílého domu.

Magnát předvedl dravější a disciplinovanější výkon než při první debatě. Tím pravděpodobně potěšil své hlučné příznivce, kteří po celý rok plnili arény po celé zemi, ale nezískal si podporu umírněnějších voličů ze států, ve kterých bude součet hlasů nejtěsnější. Pokud má 8. listopadu porazit svou soupeřku Hillary Clintonovou, bude tyto hlasy velmi potřebovat.

"To, jak si vůči Hillary dnes večer nebral servítky, je něco, co si konzervativci od republikánského prezidentského kandidáta přáli od dob, kdy byl prezidentem Bill Clinton," řekl bývalý politický ředitel Republikánské strany v Iowě Craig Robinson.

Ale strana je nadále připoutaná k opravdu problematickému kandidátovi, který má veliký problém přilákat hlasy žen, vysokoškoláků a obyvatel předměstí. A průzkum, který pořídila bezprostředně po debatě televize CNN, nasvědčuje tomu, že republikáni mají důvod být nervózní.

Rozruch okolo videonahrávky z roku 2005, na které se Trump chvástal, že osahával a sváděl ženy, vedl desítky zákonodárců, včetně arizonského senátora Johna McCaina, k tomu, aby Trumpa odsoudili. Jejich odsouzení dostalo stranu do nejhorší krize od rezignace republikánského prezidenta Richarda Nixona v roce 1974.

Republikánský poslanecký klub, který tvoří téměř 250 republikánů ze Sněmovny reprezentantů, se má v pondělí sejít, aby projednal Trumpovu hroutící se kampaň, uvedl republikánský poradce.

Republikánští představitelé se ale obávají něčeho jiného. Bojí se, že v důsledku Trumpovy neoblíbenosti mnozí republikánští voliči k volbám nepřijdou. V souvislosti s touto panikou a odsudky se Trump v neděli snažil znovuzískat podporu republikánských voličů čerstvou dávkou provokativních útoků na Clintonovou. Zároveň jeho projev odvedl pozornost médií od nahrávky. Trump je tak možná z nejhoršího venku, ale neudělal nic pro to, aby zamezil obavám republikánů, uzavřela analýzu agentura Reuters.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy