Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát pokračuje v destrukci. Po památkách ničí kostely

IS zveřejnil údajné snímky zničení Baal-Šaminova chrámu v Palmýře
IS zveřejnil údajné snímky zničení Baal-Šaminova chrámu v Palmýře
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul - Nejen vraždy, popravy a mučení. Radikální hnutí Islámský stát si svou krutost vybíjí i na neživých cílech, o čemž svědčí například jeho nedávná záliba v ničení památek v syrské Palmýře. Nyní začal v Iráku likvidovat kostely.

Extremisté z organizace Islámský stát zničili bombami asyrský kostel ve městě Karamlíš v severozápadní provincii Ninive v Iráku. Informovala o tom Asýrská mezinárodní tisková agentura (AINA).

"Džihádisté odpálili v neděli odpoledne množství výbušných zařízení uvnitř kostela," uvedl pro AINA lidskoprávní aktivista Ghazal Šamún. "Kostel je zcela zničen," dodal podle agentury DPA.

Město Karamlíš a další křesťanské oblasti byly evakuovány po invazi Islámského státu do provincie Ninive v červnu 2014. Tisíce křesťanských rodin uprchly ze svých míst a našly útočiště v iráckém Kurdistánu.

"Tato teroristická skupina zničila desítky asyrských kostelů a archeologických nalezišť v provincii Niniv. Snažila se tak zničit historickou identitu této oblasti," tvrdí Šamún.

Islámský stát se svou nenávistí ke křesťanům netají. Pokládá je za zrádce a ničí vše, co je jim blízké. Spolu s dalšími islamistickými skupinami podle dosavadních informací zaútočil na přibližně 1000 archeologických nalezišť v Sýrii a Iráku.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy