Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Turecko se dohodly na zintenzivnení armádních kontaktů

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Istanbul - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan se dnes v Istanbulu dohodli na posílení vojenských kontaktů svých zemí.

Oba zároveň zdůraznili nutnost zajištění humanitární pomoci pro válkou zmítané syrské město Halab, neshodili se však na podmínkách jejího doručení. Oba prezidenti se též vyslovili pro rychlý postup normalizace rusko-tureckých vztahů.

"Rusko stejně jako Turecko jsou pro rychlý konec krveprolití v Sýrii a pro přechod k politickému jednání," uvedl na společné tiskové konferenci podle agentury DPA Putin. Erdogan nicméně zdůraznil, že otázkou zůstává, jak umožnit dodání humanitární pomoci do Halabu. Putin k tomuto tématu řekl, že jediným problémem je zajistit bezpečnost doručení této pomoci.

Rusko o víkendu vetovalo v Radě bezpečnosti OSN rezoluci navrhující příměří a bezletovou zóna v syrském Halabu. Západní země zase nezvedly ruku pro ruský protinávrh, který nepočítal se zákazem vojenských přeletů nad městem.

Témata:  Rusko Turecko Turecká armáda Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy