Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce zakázat české babyboxy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Moskva - České babyboxy vyvolávají v Rusku rozporuplné reakce. Kreml, který je proti těmto "bedýnkám na odkládání dětí", vyzval k přepracování zákona.

Ruské sněmovně byly před několika měsíci předloženy návrhy, které požadují babyboxy oficiálně zakázat, anebo naopak úředně povolit.

Výši navržené pokuty za vytvoření babyboxu od jednoho do pěti milionu rublů (zhruba 400.000 až dva miliony Kč) považuje kabinet za přehnanou. Sankce v podobě pozastavení činnosti právnické osoby by mohla vést k tomu, že občané přijdou o lékařskou péči, protože momentálně babyboxy nejčastěji vznikají právě u nemocnic.

Vláda upozornila, že podle konvence o právech dítěte mají signatářské státy zajistit každému dítěti právo na život a zdravý rozvoj, jakož i právo znát své rodiče a právo těšit se z rodičovské péče, a tak by daná otázka měla být právně upravena. Současně by se měla na pořad dne dostat otázka pomoci těhotným ženám a osamělým matkám v tíživé situaci.

Prvních pět babyboxů se na jihu Ruska objevilo v říjnu 2011. "Chceme skoncovat s děsivou praxí, kdy novorozenci jsou ponecháni bez pomoci a dokonce jsou odkládáni do popelnic," uvedla mluvčí krajských zdravotních úřadů Jelena Golbergová při instalaci prvního babyboxu. Autorka návrhu zákazu babyboxů, senátorka Jelena Mizulinová, naopak hovoří o "iluzi humánního řešení problému".

Témata:  Rusko BabyBox děti

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy