Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Halabu vypukla další vlna násilí. Na severu Sýrie se odpálil terorista IS. Zemřely desítky civilistů

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Při sebevražedním atentátu, který má na svědomí Isláský stát, zahynulo v noci na dnešek v severní Sýrii nejméně deset lidí. Nová vlna násilí je hlášena z města Halab.

Uvedla to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), podle níž útok spáchal člen radikálního hnutí Islámský stát (IS). Při náletech na východní Halab zahynulo podle stejného zdroje nejméně 16 lidí, místní aktivisté hovoří o 14 obětech. Syrská státní televize oznámila, že šest lidí včetně pěti dětí nepřežilo raketový útok povstalců v Dará.

Dějištěm sebevražedného atentátu byla obec u města Manbidž, které bojovníci IS ztratili v bojích letos v srpnu. Město osvobodila koalice Demokratické síly Sýrie, k níž patří kurdské milice YPG. Kurdové se z Manbidže stáhli, ale zbylé složky koalice v něm zůstávají, uvedla agentura Reuters.

Další násilnosti jsou hlášeny z města Halab. Podle SOHR tam ruská letadla útočila na východní, povstalci ovládanou část. "Jsou to ruské nálety. Byly nejprudší od 5. října, kdy syrská armáda oznámila, že útoky na východní Halab omezí," uvedla SOHR, podle níž o život přišlo osm civilistů. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu síť svých zdrojů.

Syrská státní televize informovala, že "teroristé zaútočili raketami na základní školu ve městě Dará" a zabili nejméně šest osob, z toho pět dětí. Dalších 18 studentů utrpělo zranění, uvedla státní tisková agentura SANA. Někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu. Krize v Sýrii začala v březnu 2011 právě v Dará občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada.

Témata:  Sýrie Islámský stát ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy