Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje s Islámským státem? Mediální výstupy se snížily a džihádisté se chovají jinak, tvrdí výzkumníci

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Raqqa – Počet mediálních výstupů radikální skupiny Islámský stát se drasticky snížil. Vytvářet životaschopnou reklamu je totiž pro džihádisty stále obtížnější – i s ohledem na to, že IS zaznamenal celou řadu těžkých porážek. Jak podotýkají američtí odborníci, dalším důvodem je také to, že mnoho tvůrců propagandy bylo zabito při náletech a stali se tak „mediálními mučedníky“.

Studie vydaná centrem zaměřujícím se na boj proti terorismu při vojenské akademie West Point naznačuje, že propaganda vydávaná skupinou IS, která v minulosti nalákala tisíce zahraničních bojovníků, kteří odešli bojovat do Sýrie a Iráku, postupně opadá.

Loni v srpnu například teroristická skupina vyrobila více než 700 mediálních výstupů nejen v Sýrii, ale i v dalších zemích, uvádí výzkum. V srpnu letošního roku jich bylo jen 200. „Není to jen číselný pokles," uvádí Daniel Milton, autor zprávy, pro New York Times.

Už od roku 2014 byla on-line propaganda IS velmi efektivní a to nejen proto, že to používala sofistikovaná a vysoce kvalitní videa, grafiky a příspěvky na sociálních médií, ale i proto, že dané poselství mělo tendenci zasáhnout muslimy po celém světě, a donutilo je přijít do životaschopného státu, kde funguje byrokracie a sociální systém – a to vše podle šaríi.

V průběhu roku 2015 přišly tisíce zahraničních bojovníků buď do Sýrie nebo do Iráku, aby bojovaly za IS. Nyní, i když skupina stále ještě drží značnou část obou zemí, se věci změnily, říkají autoři zprávy. Skupina je decimovaná nálety Rusů i Američany vedené mezinárodní koalice. A IS přichází o pověst „mesiáše".

„Ti, kteří se v IS věnují mediální propagaci, jsou zároveň bojovníci. A když bojují, nemohou šířit své poselství," uvádí američtí výzkumníci s tím, že někteří mediální pracovníci byli zabiti při náletech a IS je velebí jako „mediální mučedníky".

Zajímavé je pak především to, že IS snížil produkci svých nejděsivějších videí – konkrétně poprav rukojmích, místo toho se zaměřuje na jiná videa ukazující popravy svých vlastních extremistů za špionáž a velezradu.

V uplynulých měsících mnohé sociální mediální platformy, včetně Twitteru, zahájily tvrdý boj proti všem příspěvkům a účtům spojeným s IS. Google spustil on-line projekt určený k boji proti teroristické propagandě, který přesměruje uživatele na anti-islamistiské odkazy.

Nicméně prý stále existují určité náznaky, že boj v on-line prostoru zdaleka není u konce. Milton varuje před dalším alarmujícím a nepředvídatelným trendem - skupina rozšiřuje domácí propagandu, která má naočkovat lidi už žijící na území, které ovládá. „Jak se vypořádat se všemi dětmi, které mají tyto zkušenosti a které byly vystaveni tomuto světonázoru?" táže se Milton. „To bude dlouhodobý problém."

Témata:  Islámský stát Sýrie Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy