Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tahá za nitky Trumpa Putin? Vlivný deník prozradil víc

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Minulý pátek, zatímco většinu Spojených států zaměstnávala poslední odhalení ohledně Donalda Trumpa, americké zpravodajské služby přišly s varovným a bezprecedentním oznámením, konstatuje úvodník serveru Washington Post. Vlivný americký deník připomíná, že podle tajných služeb se Rusko snaží vměšovat do prezidentských voleb v USA prostřednictvím počítačových útoků na jednotlivé politiky a politické organizace, včetně Národního výboru Demokratické strany.

Putinův advokát Trump

Zmíněné prohlášení podle úvodníku oprávněně vyburcovalo demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která pak v nedělní prezidentské debatě konstatovala, že nikdy ve své dosavadní historii se USA neocitly v situaci, kdy nepřátelská cizí mocnost pracuje tak usilovně na ovlivnění výsledku prezidentských voleb.    

"A pan Trump? Republikánský kandidát znovu hrál roli advokáta Vladimira Putina," nebere si servítky Washington Post. Odkazuje na magnátova slova, podle nichž Clintonová nemůže vědět, zda za počítačovými útoky stojí Rusové a možná se o útoky vůbec nejedná.

Trump přitom dostává tajné zpravodajské výtahy, tudíž mu musí být známy důkazy o tom, že právě hackeři podporovaní Moskvou odcizili emaily a další záznamy Demokratické strany a pokusili se nabourat do státních volebních systémů, poukazuje prestižní deník. Pokládá si otázku, proč republikánský kandidát tyto informace popírá. "Trumpova obhajoba jména agresivního amerického rivala a neprůhlednost jeho motivace (k tomu) je jedním z nejvíce znepokojivých aspektů jeho jedovaté kampaně," dodává komentář.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Experti se liší v názoru, zda se Putinův režim snaží zvrátit volby ve prospěch Trumpa, jak naznačuje i Clintonová, nebo jen zasívá zmatek a nedůvěru ohledně integrity americké demokracie, konstatuje úvodník. Zdůrazňuje však, že úniky vedoucí do Ruska, jak naznačuje jejich zveřejnění na serveru WikiLeaks, jsou zaměřené proti Hillary Clintonové - naposledy se jejich obětí stala předsedkyně její kampaně, když byly zveřejněny úryvky její soukromé řeči na Wall Streetu.     

"Načasování zveřejnění na WikiLeaks, jasně kalkulované s cílem maximalizovat škody pro demokraty, znovu potvrzují, že tato webová stránka není křižákem transparentnosti, ale ochotným politickým agentem Kremlu," deklaruje prestižní deník.  

Odpověď zná pouze Putin

Podle washingtonského listu je možné, že Trump o tom všem nic neví, jak sám ostatně tvrdí. Magnát ale během své kampaně hájí Putina a jeho zločiny, kritizuje úvodník. Dodává, že republikánský kandidát zlehčuje skutečnost, že novináři a další odpůrci ruského vládci jsou zabíjeni. Trump také odmítá, že by Rusko napadlo Ukrajinu, poukazuje vlivný server s tím, že republikán opakovaně označil Putina jako lepšího vůdce než prezidenta Baracka Obamu.     

V nedělní debatě navíc Trump odříkal sérii nepravdivých stanovisek o ruské intervenci v Sýrii, pokračuje Washington Post. Parafrázuje miliardářova slova, že Rusko se zaměřuje na Islámský stát, ačkoliv ve skutečnosti téměř veškeré ruské bomby dopadly na povstalecké skupiny bojující proti režimu Bašára Asada nebo na civilisty.  

"(Trump) pak odmítl stanovisko svého viceprezidentského kandidáta Mikea Pence, že provokace Ruska se musí setkat s americkou silou a že Spojené státy by měly zvážit nasazení vojenské síly k úderům na vojenské cíle Asadova režimu, pokud bude pokračovat ruské bombardování Aleppa," připomíná úvodník. Cituje také Trumpova nedělní slova, že by bylo dobré spojit se s Ruskem proti Islámskému státu, na základě kterých se Pence pokusil v pondělí nepříliš obratně popřít své prohlášení z předchozí viceprezidentské diskuze.   

Podle washingtonského deníku nevíme následující - navrhuje Donald Trump takovou spolupráci s režimem posedlým podvracením a oslabováním americké moci jen kvůli své neznalosti a naivitě, nebo ho motivují jeho osobní a obchodní zájmy, které drží v tajnosti?

"Putin zajisté odpověď na tuto otázku zná - ale americký volič nikoliv," uzavírá rázným konstatováním prestižní server.   

Témata:  USA Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy