Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otec zabité Pákistánky odmítl vrahovi odpustit

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Otec mladé pákistánské hvězdy sociálních médií Kandíl Balúčové, kterou v červenci zavraždil její bratr v rámci takzvaného zločinu ze cti, odmítl odpustit svému synovi za jeho čin.

Podle agentury AFP prohlásil, že si přeje, aby byl se svými třemi spolupachateli co nejdříve a co nejpřísněji potrestán.

"Měli by být odsouzeni k doživotnímu trestu vězení nebo k trestu smrti. Budu s tím spokojen," prohlásil nyní Muhammad Azí. V zemi tak patří k velkým výjimkám, protože mužská část rodiny vesměs vraždu ze cti spáchanou na ženě některým z jejích příslušníků zpravidla schvaluje.Šestadvacetiletá Pákistánka, často přirovnávaná k americké celebritě Kim Kardashianové, rozdělovala svými provokativními fotkami a videi veřejné mínění v této konzervativní muslimské zemi, kde jsou ženy často utlačovány vlastní rodinou nebo společností, v níž žijí.Balúčová, vlastním jménem Fauzía Azíová, na facebooku psala o tom, že se snaží změnit "typicky ortodoxní smýšlení" svého lidu. Ostrou diskusi nedávno vyvolaly snímky, na kterých pózuje s muslimským duchovním. Mladé ženě v minulosti několikrát vyhrožovali smrtí. Obavy o bezpečnost ji podle policie přiměly k tomu, že z Karáčí odjela do provincie Paňdžáb.Pákistánský parlament přijal tento měsíc zákon, který má překlenout dosavadní mezeru v právním řádu, která umožňovala většině obžalovaných vyhnout se trestu, pokud mu - za peněžní odškodnění - odpustí příbuzní ženské oběti, obvykle členové stejné rodiny. Toto sporné ustanovení islámského práva kritizovali obránci práv žen v zemi.Zákon nyní ukládá soudcům odsoudit na doživotí či na 25 let i vrahy ze cti, kterým bylo odpuštěno.

Témata:  Pákistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy