Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Holčičku (4) nesnesitelně bolela hlava. Lékaři nemohli uvěřit tomu, co se jí málem dostalo až do mozku

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Dillí – Malá dívenka z Indie začala před týdnem cítit nesnesitelnou bolest v uchu. Rodiče ji nejprve nechtěli vzít do nemocnice, ale když se její stav zhoršil, neměli na výběr. Když jí lékaři prohlédli, nemohli uvěřit tomu, co našli.

Čtyřletá Radhika Mandloiová ze střední Indie začala podle serveru Daily Mail trpět extrémní bolestí a svěděním v levém uchu minulý týden. Rodiče vše nejprve ignorovali, ale když neustále plakala, vzali ji do nemocnice.

Lékaři uvnitř jejího ucha objevili mouchu, kterou lákají otevřené rány. Tu do ucha přilákal pach a špína. Moucha do dívky nakladla asi 80 larev. „Byl jsem velmi šokován, když jsem vidět tolik vajíček. Tento typ hmyzu je přitahován pachy a extrémně nehygienickými podmínkami. Je vidět, že rodina žije v nehygienických podmínkách. A jako důsledek teď mladá dívka trpí. Je to velmi smutný stav věcí," uvedl lékař Kumar Mundra.

Radhika Mandloi, from central India, started to suffer pain in her left ear last week. Doctors were shocked to find… https://t.co/FIaDeB93k0

— World Health News (@WorldHealthNews) 11. října 2016

 

Poukázal na to, že právě uši a nos jsou nejzranitelnější oblasti, kam může hmyz naklást svá vajíčka. „Měli jsme už dříve případy, kdy by jsme našli dvě nebo tři vajíčka, ale toto je poprvé, co jsme viděli někoho s takovým obrovským množstvím," přiznal lékař.

Radhika byla důkladně vyšetřena a pak podstoupila dva zákroky, při kterých jí byly larvy postupně odstraněny. Každá operace trvala asi 90 minut a byly při nich přímo v uchu postupně otráveny všechny larvy.

Doktor Mundra také varoval, že červi mohou vážně poškodit ušní kosti, pokud se budou nadměrně hýbat. Při první operaci bylo odstraněno asi 70 larev, při druhé ten zbytek. Dívka je stále v nemocnici a bude pod přísným dohledem lékařů až do příštího týdne.

Lékaři také provedli několik magnetických rezonancí, aby zjistili, jestli hmyz nezasáhl mozek - lékaři varovali, že pokud by dívka v tomto stavu zůstala ještě další týden, mohla zemřít. Její kosti a kůže zůstaly částečně poškozeny hmyzem. Ten podle odborníků v uchu žil mnohem déle než týden.

„Věřím, že podle množství červů v uších dívka trpěla déle než jeden týden. Je zřejmé, že problém rostl dlouhou dobu, ale její rodiče byli nedbalí. Naštěstí žádní červi nebyli nalezeni v mozku, ale v případě, že by nebyla léčena další týden, housenky by se prokousali do mozku, což by mohlo ohrozit její život," informoval doktor.

„Mezi mozkem a ušima je kost tenká jako papír, červi jí mohou snadno projít. Tito červi mohli snadno sníst lidský mozek, pokud by se dostali dovnitř," dodal s tím, že je třeba dbát na hygienu, aby se lidí těmto problémům vyhnuli.

Témata:  Indie lékaři děti

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy