Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálety na tržiště v Halabu zabily ženy a děti. Papež vyzval k příměří

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek - Nálety na největší tržiště v povstalecké východní části syrského Halabu usmrtily nejméně 25 osob, mezi mrtvými jsou i ženy a děti. K okamžitému příměří v Sýrii dnes vyzval papež.

Mezi mrtvými jsou i ženy a děti. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, zahynulo na tržišti sedm lidí. Jak ale SOHR uvedla, počet obětí se může ještě zvýšit, protože na místě útoku zůstali lidé uvěznění v troskách.

Dnešní útok se odehrál den poté, co při leteckých úderech v Halabu zahynulo nejméně 41 lidí, včetně pěti dětí.

Boje v Sýrii nabraly na síle, když v září ztroskotal poslední pokus o příměří. Pouze týden tehdy platil klid zbraní, který dojednaly Spojené státy a Rusko. Protivládní povstalci jsou v Halabu obklíčeni vojsky syrského prezidenta Bašára Asada. Město ze vzduchu bombardují také ruská letadla.

Lékařka Farída z kliniky na zasaženém tržišti uvedla, že není jasné, co bylo cílem dnešních útoků. "Mnoho obchodů zcela zmizelo. Nemohla jsem najít ani minimarket, kde jsem si kupovala různé věci," řekla zdravotnice, která z bezpečnostních důvodů nechtěla zveřejnit své příjmení. Podle ní bylo zničeno nejméně pět budov.

O situaci v Sýrii budou v sobotu ve švýcarském Lausanne jednat ruský a americký ministr zahraničí, oznámila Moskva, podle které se schůzka ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a jeho amerického protějšku Johna Kerryho. Diplomaté spolu budou jednat o syrském konfliktu. Jednání by se měli zúčastnit i ministři zahraničí z Turecka, Kataru, Saúdské Arábie a Íránu.

Papež František dnes vyzval k "okamžitému příměří" v Sýrii, které by trvalo přinejmenším tak dlouho, aby bylo možné evakuovat civilisty z oblastí bojů. Informovala o tom agentura ANSA. "Chci znovu zdůraznit svou solidaritu se všemi oběťmi nelidského konfliktu v Sýrii," pronesl František ke shromážděným na Svatopetrském náměstí.

Papež František pravidelně vyzývá k ukončení násilí v Sýrii. V neděli oznámil, že současného apoštolského nuncia v Sýrii, arcibiskupa Maria Zenariho, jmenuje kardinálem. Podle agentury Reuters tím chtěl mimo jiné ukázat zájem katolické církve o dění v této blízkovýchodní zemi.

Témata:  Sýrie Papež František

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy