Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídři Francie, Ruska a Německa jednali o Ukrajině, brzy by se měl konat také summit

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Paříž – Elysejský palác dnes informoval, že spolu dnes na téma Ukrajina telefonicky jednali lídři Francie, Německa a Ruska. Už brzy by se navíc kvůli situaci na východě mohl konat summit těchto zemí.

Paříž uvedla, že by se v blízké budoucnosti mohl v Berlíně konat summit Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny. Podle dřívějších informací by se mohli tito čtyři lídři setkat příští středu.

Ve čtvrtek mají německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande mluvit s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Ve čtvrtek a v pátek se koná další schůzka diplomatů všech stran v Minsku.

Ruský velvyslanec v Paříži Alexandr Orlov v úterý řekl, že Putin ve středu 19. října přijede na pozvání kancléřky Merkelové do Berlína, kde se chystá jednání o Ukrajině v takzvaném normandském formátu, tedy ve složení Německo, Francie, Rusko a Ukrajina.

Témata:  Francie Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy