Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expertka varuje: Muslimy musíme izolovat, jinak bude zle

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Amsterdam - Holandská politoložka Machteld Zeeová tvrdí, že Západ nevědomky pomáhá radikálním islamistům z hnutí Islámský stát. Lidé by proto podle ní měli otevřít oči a bránit své hodnoty. Uvedla to v nizozemský tisk Algemeen Dagblad.

Politoložka tvrdí, že radikální ideologie islamistů pokročila tak daleko, že se infiltrovala do západních hodnot. Právě Západ podle ní této ideologii napomáhá tím, že neumožňuje konzervativním muslimům izolovat se od široké islámské komunity. Problémem prý jednoduše je přílišná benevolence.

Zeeová se domnívá, že jsou to právě politici a tvůrci veřejného mínění, kteří islamistům napomáhají šířit radikální myšlenky. Problém vidí i v podpoře Saúdské Arábie, která zaplavila svět imámy, učebnicemi islámu, mešitami a přílivem peněz.

Upozorňuje, že intelektuálové v multikulturní společnosti věří, že muslimové by měli být chráněni před kritikou, protože by to mohlo způsobit psychickou újmu. Naopak ti, kteří po kritice volají, se obávají, že by mohli být označení za islamofoby. Radikální islám má proto na Západě prostor k rozšiřování.

Zeeová také ostře vystupuje proti právu šaría. Tvrdí, že ženy v rámci něj nemají rovnocenné postavení a jsou nuceny snášet mnohoženství i domácí násilí.

Politoložka proto apeluje na západní intelektuály, kteří se podle ní potřebují probudit. Hrozbu, kterou radikální islám představuje pro společnost, by prý neměli podceňovat.

Témata:  Islám muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy