Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránská prezidentka vyvolala rozruch v Německu: Podala si ruku s politikem. Jenže to má háček

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín – Hodně velký rozruch vyvolala návštěva íránské viceprezidentky Masoumeh Ebtekarové v Německu. Konzervativní Iráčané požadovali její rezignaci poté, co si při setkání měla potřást rukou s německým ministrem životního prostředí. Věc se však má trochu jinak.

Íránská politička se stala terčem ostré kritiky poté, co se v Německu sešla s ministryní životního prostředí Barbarou Hendriksovou. Státní íránská televize uvedla, že si na schůzce potřásla rukou s ministem, a to mnohé muslimy pobouřilo.

Islám totiž něco takového zakazuje, potřesení rukou mezi mužem a ženou je považováno za velmi intimní kontakt. Okamžite se proto začaly ozývat hlasy, která požadovaly její okamžitý odchod ze všech funkcí.

Zdroj: YouTube

Tisk pak musel vše uvádět na pravou míru a vysvětlit, že Hendricksová je žena, „která vypadá jako muž", píše britský list The Independent.

Schůzka ale vyvolala negativní reakce také v Německu. Hendricksová čelila kritice, že se stýká s „teroristy". Ebtekarová se na Západě proslavila v roce 1979, kdy působila jako mluvčí íránských studentů, kteří zaútočili na americkou ambasádu a vzali 52 rukojmích.

Poslanec Křesťanské a demokratické unie Thomas Feist řekl německému bulvárnímu deníku Bild, že Ebtekarová „o změnu v Íránu nestojí". „Měli bychom být opatrnější při výběru politických partnerů," dodal.

Německo-íránská schůzka byla také poznamenána íránským homofobním přístupem. Hendricksová v roce 2013 oznámila, že je lesba, a stala se tak první lesbickou federální ministryní v německé historii.

Organizace Zastavit bombu, která se snaží o ukončení íránského jaderného programu na twitteru uvedla: „Ostudné: lesbická německá ministryně šťastně podepsala dohody s íránským režimem, který popravuje homosexuály."

V íránském režimu se homosexualita trestá smrtí. Podle informací WikiLeaks z roku 2008 bylo od roku 1979, kdy byla založena islámská republika Írán, popraveno nejméně 4000 homosexuálů. V zemi jsou také výrazně omezena práva žen.

Témata:  Německo Írán muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy