Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům čelí obvinění z destrukce rusko-amerických vztahů. Co na to Obama?

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Moskva/Washington - Nevraživost mezi Moskvou a Washingtonem dál roste. Ruská diplomacie dnes obvinila Bílý dům, že kvůli listopadovým prezidentským volbám pokračuje v ničení rusko-amerických vztahů.

Podle amerických vyšetřovatelů a mnohých vlivných politiků i vládních činitelů stojí Rusko za hackerskými útoky na servery americké Demokratické strany a na poštovní účty jejích vedoucích představitelů.

Tvrzení Washingtonu je dle ruské diplomacie lživé. Moskevská rozhlasová stanice Echo Moskvy dnes ale uvedla, že možný podíl ruských hackerů na operacích v USA nepopírá ani ruská tajná služba FSB.

Prezident USA Barack Obama zváží škálu možných odpovědí na ruské útoky. Mluvčí Bílého domu v úterý konstatoval, že případná odveta ale nemusí být nikdy veřejně oznámena. "Existuje řada reakcí, které jsou k dispozici, a prezident bude zvažovat přiměřenou odpověď," řekl mluvčí Josh Earnest.

"Jakýkoli odvetný útok proti Rusku bude kybernetický zločin," pohrozila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Témata:  Rusko USA Barack Obama

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy