Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO chce v Karlovarském kraji vytvořit koalici bez ČSSD a KSČM

Františkovy lázně
Františkovy lázně
Foto: CzechTourism.com

Karlovy Vary – V Karlovarském kraji zřejmě vznikne koalice bez druhé ČSSD a třetí KSČM. Vítězné hnutí ANO se chce spojit s menšími stranami. Jasno o koalici by mohlo být do konce týdne.

Účast v koalici dnes ANO nabídlo hnutí STAN, která kandidovalo s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09, ODS, HNHRM a Pirátům. Piráti a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) už na nabídku kývli. Mimo navrhovanou koalici zůstane ještě sdružení SPD-SPO.

Pokud by se vytvořila koalice v podobě, jak ji navrhuje ANO, měla by v 45členném zastupitelstvu 28 hlasů, z toho má ANO 13 hlasů, STAN pět hlasů, ODS čtyři a HNHRM a Piráti mají po třech hlasech.

ANO dnes svolalo do Karlových Varů schůzku, na které nabídlo stranám vytvoření koalice, v níž by mělo ANO čtyři místa v devítičlenné krajské radě včetně hejtmanky, řekla po dnešním jednání novinářům lídryně kandidátky ANO Jana Vildumetzová.

Hnutí podle ní jednalo i s ČSSD. „Nedostavil se ale lídr kandidátky Martin Havel, který se už vyjádřil, že s ANO nebude spolupracovat. A celkově jednání vypadalo, jako by vítěz voleb nebylo ANO, ale druhá strana," řekla Vildumetzová.

Podle Lídra HNHRM Patrika Pizingera splňuje navrhovaná varianta představy hnutí o vytvoření široké koalice s tím, že ani jedna strana nebude mít v radě většinu. Petr Třešňák z Pirátů dnes také řekl, že jeho strana už navrhla i 14 programových bodů, některé personální návrhy i návrhy na přerozdělení kompetencí v krajské radě. O nich ale budou strany, které se na spolupráci dohodnou, teprve jednat.

ODS A STAN si nechaly čas na rozmyšlenou. Například STAN bude o případné spolupráci rozhodovat až v pondělí večer. Dnešní schůzky se zástupci STAN ani neúčastnili. Na stanovisko STAN budou čekat i zástupci ODS. Bez STAN by ale koalice měla jen křehkou většinu jednoho hlasu.

Plánovaná koalice tak nepočítá s ČSSD, která má v zastupitelstvu osm mandátů. ČSSD přitom rozjela po volbách vlastní kolečko jednání s úspěšnými stranami. Jak dnes řekl ČTK krajský předseda ČSSD Petr Navrátil, do prvního jednání zastupitelstva, které může být na začátku, ale i na konci listopadu, je daleko a jednání tak budou pokračovat.

Témata:  Karlovarský kraj Hnutí ANO

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy