Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké děti prchají před islamisty. Umírají žízní nebo kvůli nášlapným minám

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Mezinárodní organizace Save the Children dnes varovala před špatnými podmínkami v severním Iráku. Děti tam podle organizace umírají při snaze utéct islamistům.

Děti, které utíkají z islamisty držené oblasti kolem města Havíja na severu Iráku, umírají podle Save the Children žízní a na následky zranění způsobených podomácku vyrobenými výbušninami.

„V uplynulých dnech zemřely desítky malých dětí při cestě po nebezpečných horských stezkách, když jim došla voda, nebo je zabily nášlapné miny," cituje agentura AFP z prohlášení Save the Children „Jedna pětičlenná rodina přišla o dvě děti právě kvůli skrytým výbušninám. Těla si nemohli vyzvednout kvůli obavám, že se v oblasti nacházejí další miny," dodala organizace.

Město Havíja, které leží v provincii Kirkúk, má organizace Islámský stát (IS) pod kontrolou od roku 2014. Do oblasti se údajně uchýlili také radikálové z jiných částí Iráku, kde byli islamisté již poraženi.

Irácké jednotky se již několik měsíců připravují na ofenzivu s cílem dobýt druhé největší irácké město Mosul v provincii Ninive. Očekává se, že ve stejnou dobu se armáda pokusí získat kontrolu i nad Havíjou, která leží v sousední provincii.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy