Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zhroucení Ameriky: Svět se zblázní, pokud bude prezidentem Trump. Japonsko zaplavily knihy o prezidentském kandidátovi

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Tokio - Jestli se stane Donald Trump příštím americkým prezidentem je ve hvězdách. Už jen ta možnost ale v Japonsku vyvolala příval knih týkajících se jeho potenciálního prezidentství.

Tituly jsou výmluvné: "Zhroucení Ameriky: Svět se zblázní, pokud bude prezidentem Trump", anebo "Trumpovská horečka: Americký antiintelektualismus". Vznikla dokonce komiksová kniha plná klepů nazvaná "Americký volební speciál živě", která má na titulní straně kresleného Trumpa jako žolíka ukazujícího světu ztopořený prostředníček, napsal zpravodajský sever The Washington Post.

Japonsko, které je v Asii největším americkým spojencem, se během posledních desetiletí nestávalo výrazněji přetřásaným tématem amerického prezidentského předvolebního boje. Takže viděno optikou Tokia je letošní předvolební kampaň pozoruhodná tím, jak často je v ní Japonsko zmiňováno - prakticky výhradně ze strany republikánského kandidáta.

Trump se opakovaně nechal slyšet, že bezpečnostní spojenectví obou zemí "není spravedlivé", protože zavazuje USA přijít Japonsku v případě potřeby na pomoc, ovšem naopak to neplatí.

V první debatě s demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou Trump prohlásil, že Spojené státy kvůli Japonsku přicházejí o "miliardy a miliardy dolarů". "Měli by nám platit, protože jim poskytujeme ohromnou službu, přicházíme o celé jmění," prohlásil Trump.

To ovšem není pravda. Japonsko platí zhruba dvě miliardy dolarů ročně za to, že má na svém území americké vojenské základny a 54.000 amerických vojáků. Pokud se připočtou i náklady spojené s provozem základen včetně nájmů či platů pro místní zaměstnance, jde o sumu 4,5 miliardy dolarů ročně. Naopak Spojené státy pro letošní rok vyčlenily na svou vojenskou přítomnost v Japonsku rozpočet ve výši 5,5 miliardy dolarů.

Podobné výpady se od počátku kampaně postaraly o to, že v Japonsku vznikl nový druh "Trumpovské literatury", do níž od začátku letošního roku přibyly zhruba dvě desítky svazků.

Témata:  Donald Trump Japonsko knihy

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy