Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze syrské války se stává boj mezi Ruskem a USA, zlobí se Asad

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Podle prezidenta Bašára Asada se ze syrské války stává boj mezi Ruskem a USA. Nadšený není ani z konání Turecka a Islámského státu.

Podle Asada je nyní nejdůležitější vítezství v boji o Aleppo, které poslouží jako odrazový můstek k dobytí dalších oblastí ovládaných teroristy. Uvedl to v rozhovoru pro ruský list Komsomolskaja pravda.

Asadovi se také nelíbí přítomnost Turecka v oblasti. Označil ji za invazi s tím, že Turky podporuje radikální hnutí Islámský stát.

Syrské vítězství v boji o město Aleppo je podle něj důležité jak z pohledu strategie, tak národní bezpečnosti. Tvrdí, že dobytí města bude odrazový můstek, který povede k osvobození dalších měst od teroristů.

Asada rovněž dodal, že prioritou je vytlačit všechny radikály zpět do Turecka, které maskuje své původní záměry a nechává se podporovat teroristickou skupinou Islámský stát. 

"To není intervence, ale invaze. Bez ohledu na to, jestli zabrali malou nebo velkou část syrského území. Tahle invaze je v rozporu s mezinárodním právem, etikou a syrskou suverenitou," uvedl Asad.

Ze syrské války se podle něj stává boj mezi Ruskem a Západem. "Rusko chce bojovat proti terorismu z různých důvodů, nejen kvůli Sýrii, nejen kvůli Rusku, kvůli zbytku oblasti, Evropě, kvůli zbytku světa," prohlásil.

Témata:  Bašár Asad Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy