Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdé střety s Talibanem: V boji afghánský Laškargáh zemřelo 200 členů bezpečnostních sil

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Desítky příslušníků afghánských bezpečnostních sil v posledních dnech zahynuly v bojích s Talibanem ve městě Laškargáh a okolí na jihu Afghánistánu.

S odvoláním na místní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Podle zástupce šéfa provinční rady padlo za uplynulých deset dní v této oblasti přes 200 afghánských vojáků a policistů a dalších 100 jich utrpělo zranění. Zabito bylo prý také asi 45 civilistů.

Místní činitelé uvádějí, že provincie Hílmand se svou metropolí Laškargáh čelí nejhorší situaci od svržení islamistického hnutí Taliban v roce 2001.

V pondělí radikálové spáchali v Laškargáhu sebevražedný útok s pomocí auta napěchovaného výbušninami. O život přišlo nejméně 40 lidí, včetně mnoha policistů. Ozbrojenci následně pronikli do města, kde boje pokračovaly. Řada lidí kvůli střetům z Laškargáhu utekla do sousední provincie Kandahár.

Agentura Reuters uvedla, že v úterý byla usmrcena asi stovka afghánských policistů a vojáků při přepadení bojovníky Talibanu. Stalo se tak ve chvíli, kdy se bezpečnostní síly pokoušely stáhnout ze svých pozic asi 12 kilometrů za městem, kde byly dlouhou dobu obklíčeny.

Témata:  Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy