Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou se nekoná, Belgie chce dále jednat

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel - Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) dnes v Belgii narazila na komplikace. Parlament frankofonního regionu Valonsko její text odmítl.

Dohodu měli podepsat ministři EU 18. října, schválit ji pak má summit EU-Kanada 27. října. Zákonodárci Valonska podmiňují uplatnění dohody dodatečnými zárukami pro ochranu zájmů především místního průmyslu. Souhlas valonského parlamentu, jednoho ze sedmi legislativních sborů Belgie, je v zemi nezbytný pro ratifikaci dohody.

Socialistický předseda Valonska Paul Magnette uvedl, že nejde o „pohřeb" dohody, ale spíše o žádost k obnovení jednání. K tomu, aby nepovolil federální belgické vládě podepsat CETA, ho dnes vyzvala naprostá většina valonských zákonodárců. Magnette projedná hned dnes v Paříži novou situaci se socialistickým prezidentem Françoisem Hollandem, se kterým dohodu konzultoval již dříve.

Vedení rakouských sociálních demokratů (SPÖ), kteří se k dohodě zpočátku stavěli také kriticky, naopak materiál podpořili. Rakousko dohodu podepíše, očekává ale, že během ratifikačního procesu dojde ještě k vyjasnění některých otázek, uvedl sociálnědemokratický kancléř Christian Kern. Krok socialistů následoval den po čtvrtečním rozhodnutí německého ústavního soudu, který odmítl stížnosti občanů a umožnil Berlínu dohodu předběžně schválit.

Česko podle již dřívějšího vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu podpoří všechny kroky, které povedou k tomu, aby dohoda CETA vstoupila v platnost co nejdříve.

Přípravy dohody provázely početné protesty v řadě evropských měst. Odpůrci projektu mimo jiné tvrdí, že dohoda poskytne větší sílu nadnárodním společnostem a povede ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Podle zastánců dohody to podpoří hospodářský růst i tvorbu pracovních míst. Ještě ostřejší spory vyvolává plánovaná dohoda o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP).

Vyjednat text CETA trvalo Kanadě a EU sedm let. Všechny členské země EU měly před summitem s Kanadou na konci měsíce dohodu podepsat příští úterý na zasedání ministrů v Lucembursku, ale dnešní podmíněné veto v Belgii to téměř jistě neumožní. Zda se bude muset odložit i summit, není zatím jasné.

Témata:  Belgie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy