Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proruští separatisté v Donbasu mají víc tanků než bundeswehr, tvrdí Porošenko

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko napsal článek pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. V něm mluví o tom, jak silné mají proruští separatisté arzenál.

O obsahu článku dnes novináře v Kyjevě informoval prezidentský mluvčí Svjatoslav Ceholko. Podle Porošenka mají proruští radikálové, kteří se zmocnili východních oblastí ukrajinského Donbasu, ve výzbroji víc tanků a děl než německý bundeswehr.

Už v září Porošenko stanici CNN řekl, že povstalci podporovaní Ruskem disponují v Donbasu 700 ruskými tanky, 1250 dělostřeleckými systémy, víc než tisícovkou obrněných transportérů s 300 raketometů.

Ukrajinský prezident o vojenské situaci na východě Ukrajiny mluvil také v projevu na slavnostní přísaze armádních nováčků v Kyjevě. Řekl, že bojových operací v Donbasu se od roku 2014 zúčastnilo 280.000 ukrajinských vojáků, přes 2500 z nich zahynulo. Celkem si boje vyžádaly kolem 9600 mrtvých.

Dodal také, že ruská agrese na východě Ukrajiny potrvá dlouho, ale Ukrajina „se nevzdá". Jestli ale chce přežít jako nezávislý stát, musí ročně věnovat na obranu nejméně pět procent svého hrubého domácího produktu.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy