Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se katastrofa? Vesuv by mohl vybuchnout, varují vědci. Úřady už se připravují na nejhorší

Sopka, mrak popílku
Sopka, mrak popílku
Foto: Reprofoto internet

Neapol - Vědci varovali, že riziko výbuchu Vesuvu je zase o něco větší, úřady proto urychleně dokončují evakuační plány pro 700 tisíc lidí z okolí italské sopky.

Vesuv je jediná sopka v kontinentální Evropě, která vybuchla v posledních sto letech. Takzvaná pliniovská erupce z roku 79 našeho letopočtu zničila města Pompeje, Herculaneum a další místa. Poslední erupce pak byla zaznamenána v roce 1944.

Šéf jihoitalského regionu Kampánie Vincenzo De Luca uvedl, že vulkán sice představuje "problém obrovských rozměrů", ale zároveň není třeba podléhat panice. Plán se týká 25 ohrožených měst a vytváří nově sedm takzvaných červených zón, tedy nejvíce ohrožených oblastí, uvedl britský list The Independent.

Podle plánu, který má být hotov do konce října, by evakuace celé ohrožené oblasti neměla trvat více než 72 hodin. Z toho 12 hodin je vyhrazeno na organizaci, 48 hodin na samotný přesun a dalších 12 hodin představuje jakousi bezpečnostní pojistku.

Tato opatření by byla spuštěna pouze v případě, že úřady vyhlásí nejvyšší, čtvrtý stupeň erupce. Pokud by tato situace nastala, úřady by vypravily pro obyvatele rizikových oblastí 500 autobusů a 220 vlaků.

Podle předsedy Národní rady geologů Franceska Pedutoa je sice plán dobře promyšlený, ale hrozí chyby při jeho případném uskutečnění. Experti také tvrdí, že ohroženo nakonec nebude celé území spadající do rozšířených "červených zón". Je ale těžké předvídat, kudy se láva případně vydá, dodávají současně.

Témata:  Itálie katastrofy mrak popílku Sopka

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy