Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Našli vědci recept nadlouhověkost? Krevní testy odhalily zajímavé věci

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - V nové studii vědci zjišťovat tajemství dlouhověkosti v regionu na jihu Itálie provázené navíc dobrým zdravotním stavem. Dospěli k zajímavým závěrům.

Pod vedením profesora Salvatora Di Sommy z římské univerzity La Sapienza vědci analyzovali dvě skupiny lidí vysokého věku z jihoitalského Cilenta: srovnávali 29 osob o průměrném věku dvaadevadesát let se skupinou 52 mladších osob o průměrném věku šedesát let.

Obě skupiny měly stejnou genetickou výbavu a stejný životní styl. Kromě stravovacích návyků a životního stylu, které vědci vyhodnocovali na základě dotazníků, podrobili zkoumané osoby mnoha krevním testům a objevili nízkou úroveň adrenomedulinu (ADM).

Jde o protein spojený s rizikovými faktory úmrtí. Nízká úroveň tohoto zvláštního hormonu v krvi umožňuje stoletým, aby měli lepší periferní krevní oběh než osoby o třicet let mladší. "Nízké koncentrace tohoto biomarkeru umožňuje dobré krevní zásobování orgánů a svalů," vysvětlil Di Somma, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

Obyvatelé Acciaroli vykazovali menší tendenci onemocnět kardiovaskulárními, neurodegenerativními a onkologickými chorobami. Konzumují středomořskou stravu na bázi olivového oleje, čerstvé zeleniny a aromatických bylinek jako je rozmarýn, který podporuje činnost mozku.

Témata:  vědci zdraví život

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy