Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se chtějí pomstít Rusku, CIA připravuje plán velkého kybernetického útoku

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Obamova vláda zvažuje nebývalou kybernetickou tajnou akci zaměřenou proti Rusku jako odplatu za údajné ruské vměšování do amerických prezidentských voleb. Uvádí to americká zpravodajská stanice NBC News ś odvoláním na své zdroje z tajných služeb.

Současní i bývalí úředníci s přímou znalosti situace podle NBC říkají, že CIA byla požádána, aby předložila Bílému domu možnosti týkající se rozsáhlého „tajného" kybernetického útoku, který by měl obtěžovat a uvést do „rozpaků" vedení Kremlu.

Zdroje neupřesnili konkrétní opatření, o kterých CIA uvažuje, ale uvedli, že agentura už začala výbírat cíle a připravovat se na operaci. Bývalí zpravodajští důstojníci řekli NBC News, že agentura se shromáždila stohy dokumentů, které mohou odhalit „nechutné taktiky ruského prezidenta Vladimira Putina".

Americký viceprezident Joe Biden se v pátečním vysílání NBC vyjádřil v tom smyslu, že Washington pošle „vzkaz" Putinovi a že to udělaá „v čase, který si vybere, a za okolností, které budou mít největší dosah". Na otázku, zda se americká veřejnost dozví, jako zprávu USA vyslaly, odpověděl: „Doufám, že ne".

Admirál ve výslužbě James Stavridis řekl NBC News, že USA by měly napadnout schopnost Ruska cenzurovat jeho vnitřní internetový provoz a odhalit finanční jednání mezi Putinem a jeho spolupracovníky. „Je dobře známo, že existuje velké množství peněz, které oligarchové přesunují mimo Rusko," řekl. „Bylo by velmi trapné, kdyby to bylo odhaleno, a to by byla úměrná odpověď na to, co jsme viděli," uvedl v narážce na údajné hackerské útoky ze strany Ruska, které měly ovlivnit americké veřejné mínění.

Témata:  USA CIA Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy