Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman ocenil práci visegrádské čtyřky, osvědčila se prý při sporu o uprchlické kvóty

Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Rzeszów - V Polsku dnes skončilo setkání hlav členských států V4. Český prezident Miloš Zeman na závěr prohlásil, že Visegrádská čtyřka plní své poslání uvnitř EU a také se osvědčila ve sporu o povinné uprchlické kvóty.

"Jsem rád, že náš postoj se osvědčil a že ho nyní přejímají i další země, protože o kvótách se už téměř nemluví, nebo jsou považovány za mrtvé téma," prohlásil Zeman.

Dále uvedl, že čtyřka podporuje myšlenku EU, která bude blíže občanům a bude méně byrokratická. "Brexit byl do jisté míry způsoben nefunkčností EU a nedostatkem silného vedení," dodal.

Český prezident se ohradil proti zahraničním politikům a těm unijním zemím, které státy V4 kritizují. Jako příklad zmínil lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna, který se opakovaně ohradil proti vládě maďarského premiéra Viktora Orbána.

Témata:  Miloš Zeman Visegradská čtyřka Polsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy