Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíky musíme rozdělovat po celém světě, nejen do Evropy, říká budoucí šéf OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Berlín - Portugalský expremiér António Guterres, který od ledna zasedne v čele OSN, se vyslovil pro celosvětové rozdělování uprchlíků. Země jako Libanon, Turecko či Jordánsko je podle něj zapotřebí zbavit enormního tlaku.

"Musíme je podporovat mnohem více než doposud a uprchlíky rozdělovat po celém světě. Potřebujeme rozsáhlý a efektivní systém rozdělování. Nejen do Evropy, ale také do Severní Ameriky, Latinské Ameriky, Austrálie," řekl Guterres německému časopisu Focus.

V rozhovoru se vyslovil také pro změnu způsobu myšlení OSN. Organizace by se podle něj měla mnohem důrazněji než dříve zasazovat o to, aby krize vůbec nevznikaly.

Guterrese tento týden do funkce generálního tajemníka jednomyslně schválilo Valné shromáždění OSN. Guterres zahájí pětiletý působení ve funkci 1. ledna, v čele nejvýznamnější mezinárodní organizace vystřídá Pan Ki-muna. Guterres se v červnu 2005 stal Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky (UNHCR), tuto funkci zastával až do prosince loňského roku.

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy