Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pád letadla Germanwings: Pozůstalí chtějí potrestat aerolinky i Lubitzovy lékaře

Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz
Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Část pozůstalých po obětech letecké nehody německých aerolinek Germanwings, chce, aby trestní spoluodpovědnost nesli i lékaři psychicky nemocného pilota a letecká společnost.

Německý pilot Andreas Lubitz (†27) v březnu 2015 úmyslně navedl airbus na lince z Barcelony do Düsseldorfu do skalního masivu ve francouzských Alpách. Na palubě byl jako druhý pilot, využil ale momentu, kdy kapitán odešel na toaletu, a v kokpitu se zamknul. Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Před osudným letem si také hledal na internetu informace o sebevraždách.

Právní zástupci příbuzných obětí předali prokuratuře v Düsseldorfu žádost, aby se vyšetřování rozšířilo i na leteckou společnost a lékaře, neboť je podezřívají, že kvůli nedbalosti způsobili smrt 150 cestujících a posádky a že nesplnili povinnost nahlásit připravovaný trestný čin.

"Je naprosto nepřijatelné, že do kokpitu jako pilot letadla mezinárodně působící společnosti může usednout někdo, kdo je v psychicky katastrofálním stavu jako Andreas Lubitz," uvádí žádost adresovaná prokuratuře. Dosavadní vyšetřování ale neukázalo, že by lékaři a ani rodina věděla o sebevražedném úmyslu Lubitze.

Témata:  zřícení letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy