Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zoufalé německé město volá o pomoc: Všechno tady ovládají černoši z Afriky

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Garmisch-Partenkirchen – Německé horské město Garmisch-Partenkirchen je známé především díky lyžařským závodům a zimním radovánkám. Jak ale uvádí v dopise pro bavorskou vládu tamní starostka, situace v obci se vymyká kontrole. Mám strach o naši budoucnost, cituje z jejího dopisu server Express.

Starostka Dr. Sigrid Meierhoferová (SPD) napsala dopis vicepremiérce vlády Horního Bavorska Marii Elsové. Části dopisu unikly do médií. V nich starostka mluví o „výbušné situaci ve městě". Součástí dopisu je také naléhavé volání o pomoc.

„Situace v registračním centru Abrams se v posledních týdnech dále zhoršuje," píše v listu pro vládu. Dodává, že pokud brzy nepřijde nějaká pomoc a nedojde ke zmírnění situace v centru pro 250 osob, nemůže zařízení pokračovat v provozu.

Asi 150 obyvatel má africký původ, 80 procent z nich jsou mladí muži bez doprovodu. V předchozím roce většinou v obci bydlely syrské rodiny. Starostka Meierhoferová dává najevo, že současní obyvatelé zařízení jsou „problematičtí" a často mezi sebou bojují. Dodala, že je stále více znepokojena kvůli „veřejnému pořádku a bezpečnosti."

V minulých několika týdnech už byl vyhlášen zákaz pro migranty, kteří teď nesmějí na určitá místa, jako je lázeňský park, vůbec vstupovat. Policisté museli za posledních šest týdnů řešit více incidentů než za posledních 12 měsíců dohromady. „Černoši to tady ovládají," cituje server zástupce policejního šéfa Thomase Holzera.

„Máme tu šarvátky, rvačky i škody na majetku. Černoši zabírají nejlepší místa, kde funguje wi-fi, určují, kdo bude spát v jakém pokoji. Taková situace je pro nás problematická a vyvolává jisté znepkojení," dodává policista.

Recidivisté už byli z centra přemístěni do jeného z 11 celkem zařízení v oblasti, ale problémy podle médií přetrvávají. „Místní sociální média informují o vážných sexuálních útocích nejhoršího druhu, které údajně probíhají v pobytovém středisku, ale Holzer řekl, že to nemůže potvrdit," píše Express.

Meierhoferová ve svém dopise vysvětluje, že stížnosti ze strany místních obyvatel se hromadí a že nepřichází od krajní pravice či jiných extremistických skupin. „Masivní problémy s uprchlíky v Garmisch-Partenkirchenu," napsaly místní noviny Merkur, kterým se dopis starostky podařilo získat.

Lokální úřady však zuří kvůli tomu, jak starostka clou věc podala. Rozzuřil je nejen dopis, ale i vyjádření zástupce policejního šéfa, který uvedl, že problémy působí černí Afričané. Takové „stereotypy" jsou prý nepřijatelné. Kancelář starostky však trvá na tom, že říká věci tak, jak jsou, a ne tak. jak by úředníci chtěli, aby je říkala.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy